31 Січень 2022, 10:27

Мейкерство як інноваційний підхід впровадження STEM-освіти

 

 

 

 

Сучасне життя потребує активної творчої особистості. 

Та виховати її можна лише впроваджуючи у педагогічну практику сучасні стратегії розвитку освіти, зокрема мейкерство. Завдання полягає у «пробудженні» творчої активної особистості. 

Школа є тією лабораторією, де навчають і виховують, відкривають можливості кожної дитини, допомагають їй розвивати власні здібності. Застосування елементів STEM-освіти під час вивчення навчальних дисциплін, як на уроках, так і в позакласній роботі, створює додаткову мотивацію до навчання: учні добре засвоюють матеріал, тому що це їм цікаво. 

На уроці математики в 4-Б класі здобувачі освіти виготовляли стрічку часу, на якій за допомогою бігунка позначали час, коли відбувалися події в їхньому житті. 

Перегинаючи папір, утворювали відрізки, кути та інші геометричні фігури. Використовуючи картон, учні легко зробили з розгортки прямокутний паралелепіпед основою в якому є прямокутник. 

Дослідили, що у прямокутного паралелепіпеда всі грані – прямокутники. Довжини трьох ребер прямокутного паралелепіпеда мають спільну вершину. Всі чотири діагоналі прямокутного паралелепіпеда рівні. 

Своїми вимірами учні довели, що протилежні грані рівні між собою та знайшли їхню площу. Згадали, що в нашому житті має форму прямокутного паралелепіпеда: п’єдестал для нагородження спортсменів, шафи, коробки сірників, тощо. 

Найголовніше, що діти переконалися – математика потрібна у щоденному  нашому житті.

Вчитель Н.А. Терещенко