31 Січень 2022, 08:24

Інтеграція навчальних предметів – ефективна форма навчання молодших школярів

«Завжди і всюди брати разом те, що пов’язано одне з одним», –  говорив Я.А. Каменський. 

Він вважав, що всі знання виростають з одного коріння – навколишньої дійсності, мають між собою зв’язки, а тому і повинні вивчатися у зв’язках.

Інтеграція навчальних предметів забезпечує якісну освіту, конкурентоздатну, спроможну створити для молодших школярів умови для досягнення життєвої мети. 

Вона є одна з найперспективніших інновацій. Саме вона закладає нові умови діяльності учнів і вчителя, а це має великий вплив на ефективність сприймання ними навчального матеріалу, адже саме інтеграція дає можливість реконструювати фрагменти знань так, щоб витратити якомога менше часу, але опанувати з учнями значний за обсягом навчальний матеріал, досягти цілісності знань, надати можливість учням застосувати набуті знання з різних навчальних предметів у повсякденному житті, усувати дублювання у вивченні ряду питань.

Здобувачі освіти 4-Б класу творчо працювали на уроці «Я досліджую світ», на якому розширили свої знання про життя птахів взимку, пригостили синичок математичними зернятками, змайстрували годівничку для зимуючих птахів та пригостили зимуючих зернятками. 

Інтегровані уроки в початковій школі дають можливість підводити учнів до усвідомленої і емоційно пережитої потреби, міркувати і висловлювати свої думки на запропоновану тему. 

Діти застосовують при цьому арсенал своїх знань, життєвий досвід, роблять власні, нехай незначні, але дуже необхідні висновки і пошукові відкриття.  

Вчитель Н.А. Терещенко