03 Листопад 2021, 10:13

«Картопляний Бум» у 7-В класі

Канікули у розпалі, але мої семикласники сумують за школою. 

Тому вчора у 7-В класі відбулось свято урожаю, присвячене цариці овочів картоплі – «Картопляний Бум».  

І навіть дощова погода не завадила всім, хто не поїхав з міста, зібратись, щоб дізнатись щось нове про цей шанований в Україні овоч, пограти у різноманітні «картопляні» ігри, послухати українські народні пісні про картоплю, а також посмакувати стравами з картоплі, які приготували дбайливі і працьовиті руки їх матусь.

Між дітьми були розподілені ролі «історика», «біолога», «філолога». «Історик» Вялова Єва познайомила всіх з історією появи картоплі в Європі, «біолог» Діма Шарун повідомив про корисні мікроелементи, які містяться в картоплі та її поживну цінність, а «філолог» Литвин Артем розповів звідки картопля отримала свою назву. 

Ну а я, як хімік, пояснила, що з картоплі отримують корисний полісахарид – крохмаль, і розповіла, як за допомогою йоду можна визначити його вміст в різних продуктах. 

Семикласники з інтересом роздивлялись фото пам’ятників картоплі, які були встановлені в різних країнах світу, а також дуже здивувались, коли дізнались, що в Україні на колекційній 10-гривневій монеті також зображено цей овоч.

Але особливо цікавими для дітей були ігри «Хто зайвий», «Ледачий агроном», «Склади слово», вікторина про картоплю. А Соня Манько, Аня Бойко, Єва Вялова навіть встигли виготовити своїми руками вироби з картоплі «Павучок та павутинка», «Чебурашка», «Півник». 

Активними учасниками всіх конкурсів були Янковенко Міша, Гречка Міша, Удянський Саша, Фабрицька Діана, Пупкова Таня.

Кульмінацією свята стало смакування страв з картоплі! 

Як же постарались всі мами! 

Деруни і вареники, зрази і крученики, топтанка і пиріжки, а також огірочки, капуста та інші смаколики. Мені здалось, що вдома дітям було би не настільки смачно і весело їсти ці відомі кулінарні шедеври, як разом з однокласниками.   

Свято завершилось, але гарний настрій, позитивні емоції, веселі посмішки та пахощі від картопляних смаколиків ще довго будуть нагадувати нам про цей чудовий захід.

Класний керівник 7-В класу Т.А.Матвієнко