04 Листопад 2020, 14:50

Формування соціально-комунікативної компетентності школярів засобами технології критичного мислення

Освітня технологія розвитку критичного мислення в процесі навчання дитини — це сукупність різноманітних педагогічних прийомів, які спонукають учнів до дослідницької творчої активності, створюють умови для усвідомлення ними матеріалу, узагальнення одержаних знань. Ця технологія допомагає готувати дітей нового покоління, які вміють розмірковувати, спілкуватися, чути та слухати інших, сприяють активному навчанню учнів, реалізації їхніх потреб, формують комунікативну компетентність здобувачів освіти.

Використання технології розвитку критичного мислення покращують сприйняття інформації, підвищують цікавість як до виучуваного матеріалу, так і до навчання, сприяють умінню критично мислити, умінню з відповідальність ставитися до власного навчання, умінню співпрацювати з іншими, підвищенню якості освіти, бажанню і вмінню стати людиною, яка вчиться протягом всього життя. Саме завдяки критичному мисленню традиційний процес пізнання знаходить індивідуальність і стає свідомим, безперервним та продуктивним.

До таких висновків прийшла вчитель початкових класів Терещенко Н.А., увівши у практику систему уроків з елементами критичного мислення. Тож уроки онлайн у 3-Б класі проходять цікаво, насичено, формуючи навички, які необхідні у ХХІ столітті. Батьки з цікавістю вчаться разом зі своїми дітлахами та дякують улюбленій учительці.