07 Червень 2021, 09:14

Шестикласники мандрували легендарними козацькими місцями

Наш Черкаський край багатий історичною спадщиною, яка відома не лише в Україні, а й у світі. Тому учні 6-В класу 4 червня вирушили у захоплюючу мандрівку Чигиринщиною - легендарними козацькими місцями, місцями славетної минувшини. 

Подорож розпочалась з м. Чигирина – столиці часів Богдана Хмельницького, де діти відвідали відтворену резиденцію гетьмана, та побачили, де зосереджувалася державна адміністрація, знаходилися гетьманський уряд, генеральна військова канцелярія, архів, скарбниця, монетний двір козацької держави, де проводили великі козацькі з’їзди, зібрання, ради, приймали іноземних послів. 

Також шестикласники піднялись на Замкову гору, де знаходиться пам’ятник Богдану Хмельницькому, та звідки відкривається чудовий вид на місто. 

Наступною зупинкою стало с. Суботів. Діти дізнались, що на 5-гривневій купюрі зображено Іллінську церкву, де був похований сам гетьман Хмельницький. 

Далі ми вирушили до с. Івківці у «Зерноленд», де шестикласники змогли власноруч долучитись до всіх етапів народження хліба. А почали з відвідування млина, де дізнались, як відбувалась переробка зерна в борошно за допомогою жорен, ручних та механічних млинків. 

Діти відвідали різні майстер-класи, а саме: вчились виготовляти та випікати жайворонки, стріляти з лука, кувати у кузні, ліпити посуд за допомогою гончарного кола, виготовляти ляльки мотанки. 

Оглянули учні і  музей старожитностей Зерноленду. Але найбільше сподобалось дітям ходіння на ходулях, літніх лижах, розваги у лабіринтах та куштування смачної козацької каші, коржиків та узвару! 

Залишати Зерноленд не хотілось, але попереду нас чекав Холодний Яр - одна з головних святинь Українського духу та осередок повстанського руху початку 20 сторіччя. 

Саме в цих місцях знаходиться одне з найстаріших дерев Європи – дуб Максима Залізняка, якому вже понад 1000 років.  Діти з захопленням оглядали цього велетня і без сумніву пишались пам’ятками своєї малої Батьківщини!

Мандрівка завершувалась, і, чесно кажучи, нікому не хотілось повертатись додому. Тому майбутні семикласники вже спланували наступну подорож нашою мальовничою Україною за новими враженнями, емоціями, а головне – знаннями!                                                                            

Класний керівник 6-В класу Матвієнко Т.А.