19 Лютий 2021, 17:24

«Класний вчитель»: кампанія, яка розповідає про компетенції нового покоління вчителів

За ініціативи Міністерства освіти і науки України проходить національна кампанія «Класний вчитель».

Мета кампанії – показати суспільству як змінюється українська школа, як змінюються наші вчителі.

Роль педагога має бути переосмислена на всіх рівнях. Дослідження демонструють, що рівень престижності вчителів, як і їхній соціальний статус, сьогодні є недостатньо високими, через що багато хто з них недооцінює свої роботу та роль, а відповідно – втрачає інтерес до діяльності та мотивацію до саморозвитку.

З іншого боку змінюються й вимоги до вмінь та компетентностей вчителів. Сучасний педагог має “бути на ти” з цифровими технологіями та вміти тримати увагу учнів через екран монітору,  орієнтуватись на потреби дітей - чути і розуміти кожного, постійно самовдосконалюватись та бути прикладом для наслідування.

Концепція кампанії базується на грі слів: «класний вчитель» – це водночас педагог, наставник та друг, якого люблять діти та якому довіряють батьки. Вчителі нового покоління – компетентні, ерудовані, творчі та вмотивовані. Вони є рушійною силою освітньої реформи.

Нещодавно завершилось опитування для вчителів і батьків учнів щодо їхніх очікувань від сучасних педагогів. Опитування відбулось у межах національної кампанії «Класний вчитель» і проводилося за сприяння Міністерства освіти і науки України.

Опитуваним запропонували сформувати портрет ідеального вчителя, обравши найважливіші компетентності, якими той має володіти. Ці компетентності, зокрема, закладені в новий професійний стандарт вчителя, який був затверджений наприкінці 2020 року.

Загалом, на думку більшості опитаних українців, учитель має надихати, розуміти та поважати учнів, уміти розкривати їхній потенціал і бути відкритим до спілкування та постійного самовдосконалення. 

Бачення ідеального педагога батьками і вчителями здебільшого сходиться. Проте є і невеликі відмінності в очікуваннях. Так, учителі його головною рисою вважають вміння зацікавити навчанням і надихати учнівство, водночас батьки віддають перевагу повазі та рівному ставленню до всіх учнів. 

Ось такий портрет сучасного вчителя, очікуваний батьками: 

·        повага до кожного учня, рівне ставлення до всіх – 72%; 

·        вміння зацікавити навчанням, надихати учнівство – 70%;

·        розуміння дітей, вміння знаходити з ними спільну мову – 67%; 

·        здатність розкривати учнівський потенціал – 51%;

·        комунікабельність, відкритість до спілкування – 48%;

·        терплячість та самоконтроль – 43%;

·        турбота про здоров’я та емоційний стан учнівства – 36%;

·        оригінальний стиль викладання – 33%; 

·        вміння розв’язувати конфлікти – 31%; 

·        досконале знання свого предмета – 30%; 

·        вимогливість до учнівства – 22%.