13 Лютий 2021, 10:51

Таємниці шести капелюхів

У рамках місячника педагогічної майстерності відбувся майстер-клас «Технологія Шести капелюхів мислення», який провела вчитель початкових класів Гончаренко Лариса Володимирівна.
Метод «Шість капелюхів» – це психологічна рольова гра, сенс якої полягає в тому, щоб розглянути одну і ту ж проблемну ситуацію з шести незалежних одна від одної точок зору. Це дозволяє сформувати найбільш повне уявлення про предмет дискусії та на логічному й емоційному рівнях оцінити переваги і недоліки.

Сам прийом було запропоновано британським письменником, психологом та спеціалістом з творчого мислення Едвардом де Боно у 1985 році. Основою цього підходу є концепція паралельного мислення. В 2005 році цей інструмент було випробувано в державній службі Великої Британії. Багато міжнародних корпорацій, такі як British Airways, IBM, Pepsico, DuPont та інші давно взяли на озброєння  напрацювання Едварда Де Боно. Використання «Шести капелюхів мислення» має переваги при будь-якій розумовій роботі.

Метод «Шість капелюхів мислення» дає змогу:

•      одну проблему побачити з різних боків;

•      проаналізувати переваги і недоліки;

•      висловити емоційне ставлення до проблеми;

•      проявити творчі здібності;

•      знайти оптимальні шляхи вирішення певної проблеми.

Вчитель ознайомила присутніх з принципами організації роботи в режимі цієї технології. У процесі обговорення проблеми учасники майстер-класу «одягали» капелюх певного кольору і мислили та висловлювались як вимагає колір одягнуто капелюха.

Потім Лариса Володимирівна познайомила учасників зі створенням коміксів, який використовує у своїй роботі. Вчителі працювали творчо та створили власні комікси. Невимушена атмосфера сприяла плідній роботі, настрій був піднесений. Байдужих не залишилося, про що свідчили схвальні відгуки під час проведення рефлексії на завершення роботи.