30 Січень 2021, 14:15

Учні вчилися захищатися від коронавірусу

Щодня з усіх інформаційних джерел ми чуємо новини про коронавірусну хворобу, яка стала новим викликом для людства планети. Вже відомо, що вона передається повітряно-крапельним шляхом, а одним із способів захисту є суворе дотримання правил гігієни та використання індивідуальних засобів захисту. 

Ось чому під час проведення інженерного тижня в школі я обрала для роботи з дітьми наступну тематику: виготовлення захисних щитків для обличчя з учнями 5-В та 6-В класів на уроках природознавства та основ здоров’я, та приготування санітайзера для дезинфекції рук з учнями 8-Ф класу на уроці хімії. 

Перед початком роботи для дітей відбулася хвилинка спілкування «Дітям про COVID-19 ». У короткій та доступній формі вони ознайомилися з основною інформацію про коронавірус та способи захисту від цієї хвороби, а також нагадали правила безпеки під час роботи з обладнанням та хімічними речовинами.

І закипіла робота! 

Класні кімнати перетворилася на інженерні лабораторії, а учні — на активних інженерів. Молодші школярі з захватом працювали над виготовленням захисних щитків. 

Особливо старанно, охайно та чітко працювали Слесаренко Ярослав, Ворона Максим, Клепіков Андрій, Кулинич Максим, Тупіцький Денис, Нестеренко Андрій, Підгорний Артем (учні 5-В класу); Січкар Артур, Онищук Аліна, Ткаченко Дмитро, Шарун Дмітрій, Янковенко Михайло, Вялова Єва, Балоха Валерія, Бойко Анна, Товстопят Давід, Ганнока Софія (6-В клас). 

А восьмикласники настільки заглибились в експериментальну роботу та злагоджено працювали, що відзначити можна абсолютно кожного учня! 

Саме хімічний експеримент найбільше захоплює кожну дитину і виховує в неї увагу, здатність спостерігати та описувати хід виконання досліду, робити висновки, осмислювати послідовність виконання дій та прогнозувати результат. 

А головне, дає можливість сформувати навички екологічно грамотної поведінки в побуті, навколишньому середовищі, а також сприяє формуванню життєвих компетенцій у світі хімічних речовин, які нас оточують.

Винахідливість – природний стан дітей. Діти є дослідниками та інженерами від народження: вони досліджують і намагаються зрозуміти навколишній світ, щодня роблять нові відкриття. 

Всі дитячі винаходи, безсумнівно, роблять наше життя зручнішим і цікавішим. Це круто, сучасно, креативно! Це наше майбутнє!

Матвієнко Т.А., учитель хімії, природознавства, основ здоров’я