17 Липень 2024, 16:16

Харчові отруєння

У період спекотної погоди (особливо під час відключень світла) коли завдяки підвищеній температурі повітря утворюються ідеальні умови для розмноження багатьох збудників кишкових інфекцій, кількість харчових отруєнь різного походження різко збільшується. Тому, окрім того, що винуватцями токсикоінфекції є бактерії та токсини, провокаторами захворювання також вважаються конкретні види їжі. Найчастіше отруєння продуктами відбувається через споживання неякісної, брудної, зіпсованої їжі.

Аби вберегтися від небажаних наслідків та не зіпсувати собі здоров'я, варто пам’ятати про продуктами, які становлять особливу небезпеку влітку: молоко та м'ясо, продукти з їхнім вмістом. Різноманітні ряжанки, йогурти, кефіри, сири та бринза при поганій термічній обробці, недотриманні санітарних норм є головними джерелами бактеріальних токсикоінфекцій. М'ясо та м'ясні продукти так само небезпечні, якщо купуються в сумнівних місцях у неперевірених продавців. 

Не варто забувати, що отруєння продуктами – це порушення умов зберігання, зокрема, це стосується молока. Риба та яйця, також, становлять загрозу: риба часто містить токсини або може бути заражена мікроорганізмами, а яйця – це основне джерело сальмонельозу. Немиті, зіпсовані овочі та фрукти також є джерелами літніх отруєнь.

ФАКТИ, які слід пам’ятати щодо харчового отруєння: 

  • невеликий інкубаційний період – від 1 до 6 год. (період від вживання їжі до розвитку хвороби);
  • швидкий розвиток хвороби;
  • масовість ураження – симптоми отруєння у всіх, хто споживав продукт.

Симптоми харчового отруєння:

  • висока температура, загальна слабкість;
  • зниження або відсутність апетиту;
  • діарея, біль у животі, здуття живота, нудота і блювота;
  • запаморочення, низький тиск, прискорене серцебиття.

Гострі симптоми харчового отруєння розвиваються в короткий проміжок часу. До лікаря негайно необхідно звертатись, якщо отруєння отримала дитина до 3 р., вагітна жінка та люди літнього віку.

Також, якщо температура тіла різко підскочила до 40С або ж отруєння викликане після споживання отруйних грибів і рослин. Якщо діарея понад 10 разів на добу з домішками крові, постійна блювота, лихоманка, сильна наростаюча слабкість та загальне зневоднення організму (сухість слизових, зниження вироблення сечі, зниження маси тіла) – не варто відкладати дзвінок до лікаря, адже це може вартувати вам життя.

Перша допомога при харчовому отруєнні:

  1. Якщо симптоми у вас легкі, то насамперед потрібно негайно промити шлунок чистою водою. Випийте багато рідини та викличте блювоту. Таку процедуру необхідно повторити кілька разів, поки зі шлунку не почне виходити вода без домішок продуктів.
  2. Прийміть сорбенти, що допоможуть вивести з організму отруйні речовини.
  3. Якщо вдалось промити шлунок і людині стає краще – важливо відновити водно-сольовий баланс в організмі та простежити за нормалізацією роботи шлунково-кишкового тракту завдяки легкій дієті: не споживайте продуктів, які можуть подразнювати стінки шлунка (кисла, гостра, смажена, жирна їжа). 
  4. Якщо після цього вам не полегшало, негайно зверніться до вашого лікаря або викличте «швидку допомогу». 

Чого не можна робити при харчовому отруєнні:

У жодному випадку не приймайте протиблювотних або протидіарейних препаратів, адже саме блювота і пронос є захисними механізмами організму і найкраще допомагають швидко вивести токсини з організму. Під час отруєння для промивання шлунку важливо пити лише звичайну воду, жодних соків, чаїв та інших напоїв.

Якщо отруєння супроводжується сильним болем у животі – не приймайте анальгетики чи антибіотики без консультації лікаря. 

З метою профілактики харчових отруєнь потрібно дотримуватись основних правил:

  • Обирайте безпечні продукти. При купівлі в торговельній мережі звертайте увагу на терміни та умови зберігання. 
  • Не купуйте продукти сумнівної якості на стихійних ринках.
  • Не вживайте продукти та напої, термін реалізації яких минув.
  • Правильно зберігайте харчові продукти (при температурі в холодильнику понад 10°С мікроби виживають і швидко розмножуються).
  • Ретельно готуйте їжу. Їжа для дітей повинна бути свіжоприготовленою. 
  • Уникайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами. 
  • Не використовуйте одну і ту ж обробну дошку чи ніж для приготування сирої та вареної (смаженої) їжі. 
  • Ретельно підігрівайте приготовлену заздалегідь їжу (температура в її товщі повинна бути не менше 70°С).
  • Часто мийте руки: перед приготуванням їжі і після кожної перерви у процесі.