21 Травень 2024, 09:48

Профілактика ВІЛ

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) передається від людини, яка його має, лише з певними рідинами організму. Йдеться про кров, сперму, виділення зі статевих органів та кишки. 

Передача ВІЛ можлива лише під час контакту цих рідин зі слизовими оболонками, пошкодженими тканинами організму або у разі безпосереднього введення в кров (через голку). ВІЛ також може передаватися від ВІЛ-інфікованої жінки до дитини під час вагітності, пологів або грудного вигодовування, проте жінки з ВІЛ-інфекцією можуть народжувати здорових дітей.

Водночас інфікуватися ВІЛ не можна через рукостискання чи обійми або через контакт з предметами побуту, наприклад, сидіннями унітазів, дверними ручками або посудом, якими користувалася ВІЛ-інфікована людина.

Інфікуватися ВІЛ може кожен, та сучасна медична наука пропонує широкий вибір засобів превенції інфікуванню себе та інших людей. 

ВІЛ – це вірус, який вражає імунну систему людини. Медична наука ще не винайшла жодних ліків, які дозволили б позбавитися ВІЛ-інфекції – якщо людина інфікувалася ВІЛ, він залишається з нею на все життя. 

Тож дуже важливо дотримуватися певних правил, які допоможуть вам і вашим партнерам запобігти інфікуванню або передачі ВІЛ-інфекції іншим.