15 Квітень 2024, 14:14

Стартує кампанія з вакцінації дітей проти кору

Кір – це прогнозована та контрольована інфекція і для її запобігання вже більше 50 років існує вакцина. При охопленні 98% населення вакцинацією виникає "колективний імунітет", який запобігає поширенню вірусу в даній популяції. Переважна більшість європейців мають усі щеплення проти кору за календарем, тому в 42 з 53 країн Європи вдалося зупинити поширення кору. 

Проблемними залишаються ті країни, в яких рівень охоплення щепленнями недостатній, на жаль, серед цих країн знаходиться й Україна. Вакцинація від кору входить в наш календар щеплень: проводиться в 1 рік та повторно (ревакцинація) в 6 років. Якщо з якихось причин вакцинація не проводилася у встановлений термін, її можна зробити у будь-якому віці, краще – двічі, з інтервалом між щепленнями не менше 28 днів. 

Слід пам’ятати, що вакцинація може супроводжуватися певними реакціями, оскільки використовується живий ослаблений штам. Іноді і вакциновані можуть захворіти, однак, це не йде ні в яке порівняння зі справжнім захворюванням, що за багатьма клінічними ознаками протікає значно важче. 

Спокійно та без паніки вирішуйте з вашим лікарем доцільність вакцинації, звертайтеся вчасно до закладу медичної допомоги при підвищенні температури тіла до 38 градусів і вище, особливо, якщо Ви чи Ваші діти не щеплені та відносяться до групи ризику. 

У нашій країні зазвичай доступні комбіновані вакцини з коревим компонентом (наприклад, разом з краснухою чи краснухою та паротитом). Для дорослих застосовуються ті ж вакцини, що і для дітей. Наразі, в Україну для щеплень КПК постачають Пріорикс™/Priorix™ — препарат, вироблений компанією GlaxoSmithKline Biologicals s.a (Бельгія).