14 Грудень 2021, 08:00

Як вчителю знайти підхід до сучасних школярів-підлітків

Нерідко від педагогів можна почути, що сучасні підлітки дуже відрізняються від своїх однолітків минулих років.

Для них характерні не лише критичне ставлення до усього навколо та маскування зверхністю вразливої самооцінки, це притаманно підліткам усіх часів.

Але є ще певні нюанси. Які саме та як їх ураховувати, щоб порозумітися із сучасними школярами?

Саме про це і піде мова. 

Про це розповідається на порталі "Всеосвіта". 

Чим сучасні підлітки відрізняються від своїх однолітків попередніх років
Нинішні школярі –‌ покоління диджиталізації. Усе їхнє життя існують смартфони, швидкісний інтернет, 3D-ігри та лайфхаки від відомих блогерів. Практично будь-яку інформацію можна знайти у кілька кліків. І вони це роблять інколи швидше за батьків та своїх учителів. Їхній тип мислення ‌‌–‌ кліповий, а в умовах щільного інформаційного потоку їм практично неможливо довго концентрувати увагу та виконувати монотонну роботу.

Сучасні школярі швидко вчаться і цілком можуть це робити самостійно, переглядаючи відповідні майстер-класи на YouTube, якщо дійсно розуміють практичну цінність відповідних знань. Учитель для них не є ані джерелом знань, ані апріорі авторитетом, що володіє винятковими навичками.

Як вчителю завоювати повагу та довіру своїх учнів? Як будувати освітній процес, зважаючи на ментальні особливості нинішніх школярів?

Кілька порад для педагогів щодо роботи із сучасними підлітками

Будуйте взаємодію на основі взаємної поваги
Кожен вчитель мріє, щоб його поважали учні, і багато хто скаржиться на підлітків, що вчитель не є для них авторитетом, а до його думки не дослухаються. Кожен підліток прагне, щоб з ним рахувалися та ставилися до нього, як до дорослого. Водночас багато хто з них скаржиться на вчителів, що вони вважають свою позицію єдиною правильною, а до школярів ставляться зверхньо.

Як домогтися поваги учнів? Ставитись із повагою та будувати діалог, поважаючи гідність одне одного, а також не допускати подвійних стандартів. І тоді вам легко буде порозумітися зі своїми учнями-підлітками.

Надавайте можливість аргументовано висловлюватись
Підлітки, на відміну від учнів молодших класів, менше цікавляться тим, як все влаштоване довкола, менше прагнуть дізнаватися щось нове. У цьому віці для розвитку особистості більше значення має спілкування.

Саме у період з 11 до 15 років у підлітків формується критичне мислення, тому вони прагнуть висловлювати власну думку, сперечатися та оскаржувати авторитети. Тож вчителю необхідно направляти підліткове бажання у всьому суперечити у конструктивний напрямок. По можливості організовуйте дискусії на проблемні питання, проводьте роботи у групах, вчіть аргументувати власну позицію, а також показуйте актуальність та практичну цінність матеріалу, що вивчається на уроках.

Варто пам'ятати, що підлітки надзвичайно вразливі до критики та зауважень, адже їхня самооцінка у цьому віці надзвичайно нестійка. Тому при оцінюванні робіт школярам краще давати конструктивний та позитивний зворотний зв'язок –‌ звертайте увагу на те, що вдалося найкраще, вказуйте на помилки, пояснюючи як можна надалі їх запобігати.

Створюйте можливості для самореалізації учнів
Більшість підлітків досить амбіційні, їм подобається висловлювати свою думку та демонструвати власне бачення. Ідеально для цього підійдуть творчі проєкти, під час виконання яких учні зможуть не лише продемонструвати ступінь засвоєння програмного матеріалу, а й проявити креативне мислення.

Використовуйте онлайн-інструменти
Сучасні діти щодня проводять в інтернеті близько шести годин –‌ вони спілкуються у соцмережах, грають в онлайн-ігри, читають книги в електронному форматі та навчаються під час перегляду YouTube. Інформаційні технології є частиною їхнього життя, тому вони відмінно в них розбираються.

Вам буде легше встановити контакт зі своїми учнями, якщо ви будете орієнтуватись у сучасних тенденціях, розумітись у значенні сучасної сленгової лексики та залучати корисні вебресурси для проведення цікавих і пізнавальних уроків.

Вчіть розрізняти фейки та фільтрувати інформацію
У підлітковому віці в учнів ще нестійка система оцінювальних суджень і моральних принципів, тому вони можуть сприймати на віру багато з того, що насправді виявляється неправдою, а також суперечить суспільним моральним принципам та здоровому глузду.

Підлітки щодня стикаються з різною інформацією: обговорюють сумнівні челенджі, слухають думки експертів, які насправді не надто розбираються в темі, дивляться відео з неправдивими фактами та інше. Тому одне із важливих завдань вчителя –‌ привчити, що не всьому, про що говорять, можна і варто довіряти, а також далеко не все потрібно повторювати.

(натисніть на посилання та прочитайте статтю)