25 Листопад 2021, 08:07

Сім способів урізноманітнити будь-який урок

Як зацікавити школярів навчанням? Як домогтися того, щоб вони не нудьгували під час уроку? Як перетворити складне та буденне «гризіння граніту науки» на захопливий процес?

Над цими питаннями замислюється кожен учитель!

До вашої уваги кілька ідей, які неодмінно стануть у пригоді, як молодим вчителям, так і педагогам із досвідом.

Про це інформує портал "Всеосвіта".

1. Запроваджуйте активне навчання під час уроків
Урок – це не лекція. Це найважливіше правило, про яке варто пам'ятати вчителю. Секрет хорошого уроку – інтенсивне залучення школярів, їхній обмін думками, аналіз корисності отриманих знань для повсякденного життя. Тому щоразу важливо організовувати освітній процес таким чином, щоб учні отримували знання та навички у процесі саме активного навчання. 

Мотивуйте, ставте запитання, показуйте цінність набутих знань, дозволяйте учням експериментувати та робити маленькі відкриття. Такі уроки дозволять розпалити в учнів справжню жагу до знань.

Імовірно вам стануть у пригоді ідеї STEM-проєктів, а також цікаві задачки на розуміння природи та на розвиток кмітливості.

2. Розповідайте історії
І це відмінний інструмент для активізації пізнавальної діяльності у школярів. Насправді це ціле мистецтво. У форматі історій можна пояснювати навчальний матеріал, або ділитися власним досвідом, щодо необхідності знань з певної навчальної теми у повсякденному житті. Також за допомогою історій варто корегувати поведінку учнів, невимушено здійснюючи їхнє виховання.

Більше про сторітелінг, а також лайфхаки створення цікавих історій можна дізнатися у методичній розробці Булгакової Ірини Миколаївни, що розміщена у бібліотеці «Всеосвіти».

3. Намагайтесь дотримуватись індивідуального підходу до учнів
Спершу це звучить нереально, враховуючи, що у класі в середньому 25-30 школярів. Однак насправді це не настільки складно, як здається на перший погляд. Придивіться до своїх учнів, дізнайтеся, чим вони цікавляться, та використайте цю інформацію на уроках.

Так, під час вивчення навчального матеріалу запропонуйте школярам індивідуальні завдання, при виконанні яких вони зможуть не лише продемонструвати знання з теми вивчення, а й розказати про свої вподобання та розкрити творчий потенціал.

Наприклад, запропонуйте учням долучитися до челенджу, в якому необхідно розповісти про себе використовуючи певні сталі вирази; продемонструвати певний експеримент, в якому проявляються певні математичні закономірності чи фізичні закони та інше.

Ви можете надихнутися ідеями цікавих челенджів у ТікТок, які можна організувати для школярів з метою їхньої мотивації для навчання.

Також, знаючи про вподобання учнів, можна підготувати індивідуальні завдання, при виконанні яких буде згадуватись їхнє хобі – скласти речення у Present perfect зі згадування сюжету Гаррі Поттера, розкрити принцип утворення звуку на прикладі електрогітари та інше. Все залежить від предмета та теми уроку.

4. Час від часу проводьте дебати
Це один із найбільш цікавих та дієвих прийомів навчання, адже сприяє переосмисленню набутих знань. Однак він потребує попередньої підготовки.

Доберіть певне цікаве, але водночас спірне твердження. Розділіть клас у дві команди – одній запропонуйте добирати аргументи на користь запропонованого твердження, а іншій – аргументи, щоб спростувати його.

Слідкуйте за тим, щоб між учнями постійно був діалог, а потім разом проаналізуйте запропоновані аргументи обох сторін.

5. Використовуйте відеофрагменти
Доберіть невеликий тематичний відеоролик чи фрагмент мультфільму, який безпосередньо чи опосередковано стосується теми уроку. Продемонструйте його учням на початку уроку та запитайте, як вони гадають, про що саме буде йти мова на поточному уроці.

Такий підхід не лише  допоможе створити невимушену атмосферу на початку уроку, а й зацікавить та допоможе включитися у роботу всім учням класу.

6. Грайте з учнями в цікаві та корисні ігри
Школярі будь-якого віку обожнюють ігри. Тому їхнє залучення допоможе зробити урок більш різноманітним, насиченим та цікавим. Проводьте ігри як на початку, так і в кінці уроку, у залежності від того, яку ви ставите навчальну мету: змінити вид діяльності, налаштуватися на роботу чи закріпити вивчений матеріал.

Натиснувши на посилання, серед статей ви зможете знайти десятки ідей цікавих освітніх ігор, які можна провести з учнями під час звичайного уроку. Під час онлайн-навчання ігри також варто залучати під час уроку.

Наприклад, для учнів молодшої школи можна знайти десятки цікавих освітніх онлайн-ігор для вивчення математики, української та іноземних мов тощо. Усі вони українськомовні та безкоштовні!

Для старшокласників під час уроку можна запропонувати ігри-симулятори, у межах яких можна проводити експерименти та моделювати різні життєві ситуації.

Також, скориставшись великою бібліотекою шаблонів від «Всеосвіти» ви можете створити власний навчальний вебквест, а також надихнутися ідеями тематичних навчальних вебквестів, створених іншими педагогами.

7. Чергуйте види діяльності упродовж уроку
Школярі, особливо учні молодших класів, не можуть довго втримувати увагу, тому їм необхідно постійно змінювати види діяльності. Це допомагає підтримувати їхню зацікавленість та увагу, а також запобігає виникненню почуття втоми. Якнайкраще чергувати види активностей кожні 10-15 хвилин. Динамічність – ключ до проведення дійсно ефективного уроку.

Якщо відчуваєте, що учні важко сприймають навчальний матеріал та не можуть сконцентруватися, проведіть невелику руханку. Фізична активність сприяє насиченню крові киснем, що своєю чергою надалі активізує інтелектуальну діяльність та сприяє підвищенню концентрації уваги.

Вивчення будь-якої найскладнішої теми можна перетворити у захопливий пізнавальний процес. І тут все залежить від вчителя!

Адже якщо сам вчитель захоплюється своїм предметом, натхненно розповідає навчальний матеріал та активно залучає школярів під час уроку, йому легше буде зацікавити учнів.