20 Жовтень 2021, 11:38

Як не захворіти на грип: поради із профілактики грипу та ГРВІ

 

 

 

Респіраторні захворювання – найпоширеніші захворювання серед дітей усіх віків.

Хоча ці захворювання дихальних шляхів тривають не більше тижня, багато дітей переносять його досить важко. Застуду можуть викликати більше двохсот вірусів, але в більшості випадків збудниками застуди є риновіруси.

Респіраторні захворювання, зазвичай, проходять протягом чотирьох – десяти днів, інколи, без будь-якого специфічного лікування. Через велику кількість вірусів, які можуть призвести до застуди та контакту дитини з новими вірусами, формування тривалого імунітету до респіраторних захворювань неможливе.

За статистикою, діти молодшого шкільного віку хворіють гострими респіраторними захворюваннями до дванадцяти разів на рік, а підлітки і дорослі – менше п’яти разів на рік. Захворюваність підвищується в холодну пору року, в період з вересня по квітень.

Як можна запобігти розвитку простудних захворювань у дітей?

·         уникати тісних контактів з людьми, які чихають і кашляють;

·         не торкатися руками очей, рота і носа;

·         носити марлеву пов’язку або разову маску;

·         регулярно ретельно мити руки з милом, протирати їх спиртовмісним засобом для дезінфекції рук;

·         здійснювати вологе прибирання, провітрювання і зволоження повітря в приміщенні.

Кращий спосіб профілактики простудних захворювань у дітей – дотримання правил гігієни. 

Потрібно мити руки після повернення з вулиці або контакту з іншими людьми. Віруси застуди передаються не тільки повітряно-крапельним шляхом, але і через заражені об’єкти, в тому числі дверні ручки, сходові поручні, іграшки, книги, ручки, пульти відеоігор, а також комп’ютерну клавіатуру і мишу. Віруси можуть існувати на заражених об’єктах протягом декількох годин – цього часу достатньо, щоб дитина доторкнулася до предмета, а потім брудною рукою потерла ніс або очі.

Дослідження показують, що часте миття рук дійсно знижує ризик простудних захворювань. Необхідно мити руки після відвідування туалету, перед прийомом їжі і після ігор у школі або вдома. Руки потрібно мити теплою водою з милом протягом як мінімум двадцяти секунд – саме стільки часу потрібно, щоб змити з рук хвороботворні мікроби.

Якщо дитина вже хвора на застуду, важливо запобігти поширенню вірусів і захистити від зараження оточуючих. Якщо ви помітили у дитини симптоми застуди, залиште його вдома до повного одужання, щоб уникнути контакту з іншими дітьми. 

Крім того, незамінною профілактикою простудних захворювань є повноцінний та різноманітний раціон дитини.

До речовин, що зміцнюють імунітет відносяться: вітамін С (цитрусові, капуста, шипшина), вітамін А (морква, солодкий перець, будь-яка зелень), цинк (всі зелені овочі, яйця, молочні продукти), магній і селен (будь-які крупи).