12 Жовтень 2021, 08:13

У нашій школі триває декада здорового способу життя

 

 

 

 

Найціннішим, що має кожна людина, є здоров’я. 

Тому у НАШІЙ СЬОМІЙ триває декада здорового способу життя, яка розпочалась 4 жовтня створенням «Стіни думок» вчителем предмету основи здоров’я Матвієнко Т.А. і соціальним педагогом Щегловою А.О. на тему «Здоровий спосіб життя – це...», де учні мають можливість на різнокольорових долоньках написати, що для них є здоровий спосіб життя. Свої міркування вже залишили учні 6-В, 7-А, 7-В класів. 

Наступного дня,  в день народження нашої школи, кожна дитина змогла зміцнити своє здоров’я під час проведення Олімпійського марафону, змагаючись у спритності, швидкості та витривалості. 

Надзвичайно важливим для здоров’я людини є раціональне харчування. Тому цій тематиці було присвячено ряд заходів. 

Так, класний керівник 3-Б класу Єфімова Л. П. провела урок-тренінг "Вітаміни в нашому житті", під час якого учні навчалися аналізувати та порівнювати вплив на здоров'я незбалансованого харчування; вивчали харчову та енергетичну цінність продуктів щоденного вжитку; виробили правильну стратегію харчування. На завершення дітки вміло змайстрували "забавки" з овочів і фруктів. 

Розуміючи значення сніданку для людини, учні 1-В класу (класний керівник Чайка Т.О.) вчилися "готувати" його з корисних продуктів, поєднуючи власні уподобання та користь.

Соціальним педагогом Щегловою А.О. у  5-А, 6-В, 8-М, 8-Ф, 9-А класах було проведено гру "Здорове харчування". Учні об’єднались у команди на чолі з креативним капітаном та взяли участь у п’яти конкурсах, а саме: представлення команди (назва, девіз), вікторина на знання вітамінів «Вгадай овоч», «Зобрази страву»,  «Антиреклама». 

Найбільш захоплюючим для дітей виявилось створення антиреклами шкідливої їжі, де учні мали змогу відкрити свої акторські таланти, а також усвідомити, що купувати шкідливу їжу та напої вкрай небезпечно для здоров’я.

Надзвичайного значення набуває проблема паління та вживання молоддю алкогольних напоїв. Тому вчителем основ здоров’я Матвієнко Т.А. та педагогом-організатором Михайлик Т.В. разом з учнями 10-М класу 7 жовтня було проведено вуличну соціально-просвітницьку акцію «Молодь за тверезе життя!». 

На підготовчому етапі були розроблені пам’ятки для батьків, флаєри для підлітків, які містять інформацію щодо шкоди та наслідків вживання алкоголю, звернення до працівників магазинів та торгівельних точок, які реалізують алкогольні напої. 

Діти в мікрорайоні школи опитували дорослих, щодо їх ставлення і дій по відношенню до підлітків, які вживають алкоголь, роздавали пам’ятки, а також провели рейд магазинами і виявили, що не всі продавці дотримуються законодавства і продають алкоголь підліткам. 

Просвітницька робота продовжилась і в стінах школи, де десятикласниці Куліш Марія, Максимець Дар’я, Коваленко Катерина, Гордієнко Валерія, Зайченко Альона розповіли учням 7-9 класів про наслідки вживання алкоголю підлітками та роздали флаєри на зазначену тематику.

Міністерство охорони здоров’я визначає поняття ЗДОРОВ’Я як стан повного фізичного, психічного, соціального, духовного та інтелектуального благополуччя. 

Для ознайомлення дітей з поняттям психічного здоров’я, мотивацією до його збереження та ціннісного ставлення, психологом школи Яровою О.М. 8 жовтня з учнями 5-Б та 6-Б класів  було проведено тренінг-гру "Незаселений острів", яка спрямована на формування у дітей впевненості у своїх силах та уміння працювати у команді.  

Інтелектуальне здоров'я як складова психологічного благополуччя – це уміння вчитися й отримувати задоволення від навчання, здатність аналізувати проблеми та приймати зважені рішення.

11 жовтня на занятті гуртка "Основи робототехніки" (керівник Курінна Ю.І.) команда Robotest та учасники гуртка познайомилися з поняттям "інтелектуального здоров’я" та виконали вправи на тренування концентрації та розвиток інтелекту: «Незвичайне малювання» (одночасне малювання одного предмета обома руками розвиває моторику, синхронізує роботу півкуль мозку, покращує просторове сприйняття), «Кулак – ребро – долоня» (вправа сприяє активізації письмового процесу і читання, покращує концентрацію і розумові процеси), вправа «Кольори» – дитина називала колір літер, а не текст, який читає, вправа "Закреслення літер" та багато інших. 

Після виконання вправ учасники гуртка працювали з конструкторами Lego, а команда Robotest  продемонструвала як працює "Фабрика для спінерів",  складена з наборів Lego Mindstorms  Education EV3.

Декада здорового способу життя триває! 

Дбайте про своє здоров’я, бережіть його – і тоді життя постійно буде грати для вас різноманітними барвами.

Вчитель предмету основи здоров’я Матвієнко Т.А.