21 Квітень 2021, 09:28

Дозвольте дитині самостійно вирішувати

Дозволяти дитині самостійно ухвалювати важливі рішення – це необхідність, а не забаганки: поради щодо формування в дітях відповідальності.

Діти ніколи не помиляються, вони лише отримують досвід, який допомагає у майбутньому зробити правильний вибір.

У дітей з раннього дитинства з'являються все нові й нові запитання про навколишній світ. І саме через відповіді батьків, вихователів, вчителів та інших дорослих вони про все дізнаються. Але на певному етапі розвитку наступає момент, коли дитина не запитує, а намагається самостійно знаходити відповіді. І часто дорослі самі не розуміючи того збивають малечу зі шляху допитливості та пізнання.

А починається все з того, що дорослі намагаються все зробити замість дітей, не даючи їм шансів на власні помилки, через які й формується відповідальність.

Також не привчаючи дитину до самостійності, дорослі власноруч відбивають у неї бажання отримувати знання. Тобто, із самого дитинства дитина звикає, що дорослі все зроблять замість неї й перестає бути ініціативною, втрачає інтерес до знань тощо.

У такий спосіб, не даючи дитині робити самостійно звичайні, банальні речі ми втрачаємо дещо набагато цінніше – її самостійність та впевненість. А починається усе з простих й, на перший погляд, недотичних до допитливості речей.

(НЕ)КИШЕНЬКОВІ ГРОШІ

Дозвольте дитині самостійно розрахуватися у кафе, магазині чи іншому закладі (це стосується й поповнення рахунків через термінали). Не самостійно зібрати гроші для розрахунку, а просто взяти гроші у батьків й розрахуватися на касі. Окрім самостійності це розвиватиме в дитині відповідальність, а також у такий спосіб буде розвиватися цінність грошей і фінансова грамотність. До того ж розрахунки на касі – чудова практика для розвитку математичних здібностей.

ДИТЯЧИЙ ОДЯГ І ВЗУТТЯ

Дозвольте дитині самостійно чистити своє взуття і самостійно готувати одяг для садочка з вечора. Але для цього батьки повинні показувати все на власному прикладі. Тобто, разом із дитиною брати кожен своє взуття і чистити. Так дитина буде привчатися до охайності й, найголовніше, до відповідальності за свій зовнішній вигляд. Згодом ця відповідальність стане корисною у прийнятті важливих рішень.

ПОВЕДІНКА У СУСПІЛЬСТВІ

Дозвольте дитині самостійно обрати місце для вечірньої прогулянки, самостійно спланувати пікнік на вихідних. Нехай рішення дитини будуть хибними, недосконалими, невірними, але це будуть її особисті рішення й у такий спосіб вона буде вчитися відповідати за свій вибір.

ДОМАШНІЙ ПОБУТ

Дозвольте дитині самостійно дістати продукти з холодильника чи самостійно насипати собі вечерю. Звісно, дитина може довго тримати відчиненими двері холодильника чи розляпати суп або кашу. Але для цього і є батьки, які не сваритимуть, а пояснюватимуть і будуть терпляче допомагати. Досконало з першого разу не вийде ніколи.

Даючи дитині свободу вибору в тому чи тому, необхідно все обговорювати, в іншому випадку результат буде більше негативним, ніж корисним. Наприклад, якщо дитині на касі дали неправильно решту, не варто відразу брати ініціативу у свої руки чи сварити дитину й звинувачувати у безвідповідальності. Потрібно обговорити цю ситуацію, пояснити, що варто бути дуже уважним. Розповісти про те, що кожен має право на помилку, зокрема й касир в супермаркеті.

КОРИСНІ ФРАЗИ ДЛЯ БАТЬКІВ У СПІЛКУВАННІ З ДИТИНОЮ:

  • «Якщо ти ще не готовий/ва до того, щоб самостійно розраховуватися за покупку, повернімося до цього пізніше, коли будеш готовий/ва».
  • «Ти помітив/ла, що обране місце для відпочинку виявилося невдалим? Як думаєш, що можна було б зробити для уникнення такої ситуації?». (Порадитися, наступного разу звернути увагу на окремі деталі, поставитися більш відповідально до процесу тощо).
  • «Ні, ти не помилився/лася. Ти отримав/ла досвід, який у майбутньому допоможе зробити правильний вибір».
  • «Нічого страшного, давай разом подумаємо, як виправити ситуацію».

Варто зазначити, що усі ці активності можуть видатися доволі примітивними, але насправді усе починається з маленького і це дуже важливо у вихованні. Людина не побіжить, допоки не навчиться ходити.