19 Квітень 2021, 09:46

ЗНО за бажанням? Які іспити складатимуть випускники шкіл цього року

Верховна Рада скасувала державну підсумкову атестацію (ДПА). 

Це стосується 11-класників та студентів професійно-технічних закладів освіти. Відповідний закон №5014 ухвалила Верховна Рада. 

Мета закону, відповідно до пояснювальної записки – «мінімізація ризиків захворювання на коронавірусну хворобу під час оцінювання результатів навчання учнів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти».

Після публікації відповідного документу і у суспільстві, і у деяких ЗМІ розпочалася плутанина: то що це означає? 

Чи скасували ЗНО?

Фактично Верховна Рада дозволила випускникам вирішувати: чи складати ЗНО, чи просто отримати середні річні оцінки у табелі. Тобто якщо випускника задовольняють його річні оцінки, він може не проходити державну підсумкову атестацію (ДПА). 

«Якщо ні, або якщо випускник планує вступати до університету, то він проходить ДПА, зокрема, у формі ЗНО», – роз’яснює Сергій Бабак, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

«Якщо випускник не планує вступати до закладу вищої освіти, то йому не обов’язково проходити ЗНО. Йому достатньо пройти державну підсумкову атестацію. ЗНО буде обов’язковим лише для тих, хто планує вступати у виші», – пояснює суть новацій освітній омбудсмен Сергій Горбачов.