02 Березень 2021, 09:01

Як підготувати дітей до конкурсу чи змагання

Участь у конкурсах та змаганнях змушує дитину хвилюватися, що може вплинути не лише на результат, а й на стан її здоров’я. Уміння долати труднощі й контролювати емоції – чи не найосновніші складники перемоги. 

І тут ідеться не про саме змагання, коли потрібно проявити знання, вправність чи силу, а про невміння впоратись із сильними емоціями через поразку. Тож батьки і вчителі мають допомогти дитині. Ось кілька методів, як саме.

1. Давайте дитині змогу самостійно вирішувати, чи брати участь у змаганнях та конкурсах. За її власним бажанням і готовністю. Пам’ятайте, що не кожна дитина має потребу змагатися й перемагати.

2. Не ставте ціль перемогти. До певного віку дитина емоційно ще не готова до такої відповідальності. А найосновніше у змаганнях – це участь і задоволення від процесу.

3. Не змушуйте дитину до суперництва та не соромте за небажання змагатися. А також не порівнюйте з тими, хто отримує задоволення від конкурсів. Дитина має відчувати, що її люблять і приймають просто так, а не за конкретні заслуги й перемоги.

4. Пояснюйте дітям зміст конкурсу. Він у тому, щоб надати старт для проявлення своїх талантів. А кожна дитина – талановита.

5. Під час конкурсу відзначайте та хваліть кожну дитину. Наприклад, можна нагородити всіх грамотами чи подарунками, а медалі за перші три місця віддати переможцям. У такому разі кожна дитина відчуватиме свою цінність та отримає позитивний досвід змагань.