31 Січень 2021, 19:48

Steam-освіта на уроках української

Інженерний тиждень, що проходив у школі засвідчив, що і діти, і їхні наставники, педагоги різних предметів, беззаперечно цікавляться наукою і тим, що з нею пов’язано.  Не винятком стали й уроки української мови і літератури.

Як відомо, метою «Інженерного тижня 2021» став розвиток STEM-освіти та впровадження STEM-навчання в освітніх закладах. Тому уроки української філології в 5-Б, 5-В, 10-Ф класах перетворилися на мейкерські лабораторії та мініSTEM-центри. Якщо вам здається, що українська мова неймовірно далека від фізики, а література ніяк не поєднається з математикою, то ви не праві. 

Насправді інтегрувати та поєднувати можна будь-які предмети, головне – дійсно хотіти цього! 

Так, учні успішно справилися з моделюванням та виготовленням об’ємного куба, який потім був використаний для застосування стратегії розвитку критичного мислення «Кубування», допоміг глибше зануритися в ідейно-художній зміст «Повісті минулих літ» (5-Б, 5-В класи), познайомитися з Нестором Літописцем, дати характеристику князю Святославу, словесно описати печенізького князя Курю. 

Найбільше учнів 5 класів на уроці літератури зацікавила групова робота з конструкторами LEGO: загальними зусиллями були сконструйовані судна флоту князя Святослава.

А учні 10-Ф класу  у творчо-змагальній  атмосфері  узагальнили розділ «Фразеологія»: усвідомили, які стійкі вирази та терміни вживаються в науковому стилі, установили відповідність між тематичними фразеологізмами та їх тлумаченням, ознайомилися з електронними словниками наукових термінів, дослідили, які фізичні явища відобразили наші предки у фразеологізмах (наприклад, «Не змастиш – не поїдеш», «Від землі відірвався, до неба не дістався», «Куй залізо, доки гаряче», «Як гукнеться, так і відгукнеться»…). 

Цікавими виявилися вправи на складання і розігрування діалогів на теми про важливість опанування науками, технологіями для усвідомленого вибору професії(з використанням фразеологізмів), ознайомлення з онлайн-генераторами ребусів та QR-кодів.

У свій час підприємець і винахідник Стів Джобс зауважив: «Ми в Apple переконані, що лише технологій на даний час недостатньо. Тільки злиття технологій з мистецтвом і гуманітарними науками приносить результат, заставляє наше серце співати». 

Тож створення умов для гармонійного формування науково-орієнтованої освіти на основі модернізації не лише математично-природничого, а і суспільно-гуманітарного напрямів освіти, це широкий вибір для професійно-особистісного розвитку.

Йовко О.М., учитель української мови та літератури