29 Серпень 2024, 10:47

День пам’яті Захисників України

Сьогодні, 29 серпня, відзначають День пам’яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
Бої за Іловайськ у серпні 2014 року стали однією з кульмінаційних точок початкової стадії російсько-української війни. А 29 серпня відбувся один із найтрагічніших її епізодів до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом. Тоді агресор накрив вогнем наших Захисників під час «зеленого» коридору. Унаслідок цього загинули 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні.
Юні джури козацького рою “Залізні Вовки” куреня імені Героя України Євгена Лисенка Смілянської ЗОШ 7 Черкаської області, учні 7-Б класу побували на майстер-класі “Соняшник пам’яті”. Під час виготовлення Соняха обмінялися розповідями про відзначення Дня пам’яті Захисників України, про те, що Іловайськ – це не лише трагедія, а й сторінка української незламності, це подвиг українських військових. Пам’ятаємо, що попри втрати та обман ворога наші воїни не здалися, а продовжили прорив із пастки та боротьбу. Ця боротьба триває уже більше 10 років і дається нам надзвичайно великою ціною.
Безперечно, це не єдиний день у році, коли ми згадуємо полеглих і віддаємо їм шану. Утім це особливий день, нагода для всього суспільства зосередитися на вдячності та вшануванні героїв, зробити все можливе, аби пам’ять про них була збережена та зміцнена на багато поколінь вперед, тому що перемогу здобуває лише той, хто пам’ятає.

Керівник рою та класний керівник Царинна Л.Г.