16 Лютий 2024, 08:22

Для вас, батьки! Поради логопеда

Усі батьки хочуть, щоб їхня дитина досягла в житті значних успіхів, зробила блискучу кар’єру у сфері науки чи в бізнесі, відбулася як особистість, відчувала себе вільно і впевнено. З чого розпочати цей шлях?

Шановні батьки, вчіть свою дитину мовленню! Навчаючись мовленню, вона вчиться думати. І розмовляти вона повинна правильно.

Не заглядаючи у далеке майбутнє, оцініть сьогоднішній стан мовлення своїх дітей. Коли про вашу дитину кажуть «гаркавий» або «шепелявий», чи не ваша в цьому вина? Чи приділяєте ви достатньо уваги тому, щоб дитина вчасно навчилася чітко і правильно вимовляти всі звуки і оволоділа розвиненим мовленням?

Правильна звуковимова і розвинене мовлення – заслуга, перш за все, сімейного виховання. І навпаки, недостатня увага до мовлення дітей нерідко стає головною причиною порушення їх усного мовлення, яке, в свою чергу, часто призводить до порушень читання і письма.

Допомогти виправити такі недоліки мовлення вашій дитині допоможе логопед. Але без допомоги батьків, які повинні закріплювати у дітей набуті на заняттях уміння і навички, систематично виконувати артикуляційні вправи, рекомендовані логопедом, неможливо виправити ці порушення. 

Пам’ятайте! Вирішення логопедичних проблем вимагає лише вашого бажання, а також знання елементарних принципів навчання:

·        дитина повинна навчатись граючись;

·        батьки тільки тоді допоможуть дитині, коли самі в достатній мірі володіють матеріалом;

·        найбільших результатів ви досягнете у співтворчості зі своєю дитиною;

·        послідовність і регулярність занять зроблять ваші зусилля плідними.

Підтримуйте тісний зв’язок з учителем-логопедом. Консультуйтесь з ним, виконуйте його поради і ваші спільні зусилля увінчаються успіхом.

Учитель-логопед Шарапова О.В.