18 Травень 2023, 17:40

Вишиванка є символом нескореності українського народу!

Вишиванка – душа мого народу!

День вишиванки. Це великий день,

Бо люди згадують сім'ю, родину.

Як шила мати і вела пісень,

Сорочку гарну вишивала сину.

Лягав собі узор на полотні,

А мати шила і думки вплітала.

Так долю вишивала день при дні,

Щоб добра доля сина не минала.

В тих вишиванках думи і пісні,

Про щастя мрії, туга за синами,

Тривога вічна, гарні дні ясні,

До Бога звернення – молитва мами.

Саме цими словами розпочалася година спілкування у 8-М класу, на якій діти вели розмову про культуру, традиції і звичаї нашого народу, національний одяг. 

Думки дітей різнилися, але всі впевнені були в тому, що потрібно пам’ятати, поважати, продовжувати і популяризувати українські традиції. Учні підготували вірші про вишиванку. Цікавими фактами про неї поділилися Платонова Яна і Герасименко Вікторія.   

Цікавою стала вікторина «Українська вишиванка», в якій діти показали, на скільки добре вони орієнтуються в українському мистецтві. Ми усі разом згадали на скільки основних груп ділиться орнамент вишивок, як виглядають вишиванки білим по білому, борщівська та багатобарвна.

Дізналися, що на Черкащині були знайдені срібні бляшки, датовані 6-м століттям, з фігурками чоловіків, одяг яких був оздоблений візерунками, ідентичними з вишивкою українського народу 18-19 століть, а також віртуально відвідали першу школу вишивки в Київській Русі.  

Демонструючи свої вишиванки, дівчата пояснили, що таке «пухлик» на рукаві вишиванки хлопцям, які, в свою чергу, розказали дівчатам, хто став законодавцем «вишиваної» моди серед письменників. 

На нашу думку, вишиванка є символом нескореності, сучасною зброєю та нерозривним зв’язком поколінь! 

Класний керівник 8-М класу Наталія Крикун