27 Лютий 2023, 08:15

Вакцинація – найнадійніший засіб попередження кору

Кір – це гостре вірусне захворювання, що супроводжується запальним ураженням верхніх дихальних шляхів, висипом і поширенням токсинів, що продукуються вірусом, по всьому організму. До створення вакцини проти кору, захворювання було широко поширене і було однією з основних причин смертності у маленьких дітей.

Єдине джерело кору – хвора людина, яка виділяє вірус протягом останніх двох діб інкубаційного періоду і під час висипань. Якщо у хворого розвиваються ускладнення, то період виділення патогена подовжується більш ніж на тиждень.

Сьогодні вакцинація – найнадійніший засіб попередження кору. Щеплення робиться планово або екстрено при значному погіршенні епідеміологічної ситуації. Планові щеплення дітям проводять згідно з календарем щеплень двічі – в 1 рік і в 6 років.

Вагітним жінкам, які не хворіли на кір, але контактували з інфікованим, необхідно ввести противокоревий імуноглобулін протягом перших 3 діб від останнього спілкування з хворим.

Щеплення від кору може бути зроблене дорослій особі, яка контактувала з інфікованим, але якій у свій час, в дитинстві, не провели вакцинацію, а також якщо людина до цього ніколи не хворіла на кір.