21 Лютий 2023, 08:04

Як правильно сердитися?

Кейс-урок «Чи варто ставати «злюкою», або як сердитися правильно» був проведений  в початковій школі соціальним педагогом Мирошниченко Н.О., де були охоплені діти з 1-4 класів.  

Тема: Уроки почуттів

Мета: Продовжувати знайомити дітей зі способами вираження негативних емоцій, вчити їх розрізняти та вміти ними управляти. 

На дітей чекала інформація:

●      Що таке злість та як вона проявляється?

●      Злитися – чи це завжди погано?

●      Які фундаментальні та практичні знання мені знадобляться?

●      Як намалювати Злість?

Використовувалися 3 розгортки з предметів, явищ та практик: 

●      емоції;

●      мова / читання;

●      малювання / ліплення.

На уроках підіймалися  такі питання: «Чи  вам знайома така поведінка? Чи вам доводилося коли-небудь в житті злитися? А через що ви злилися? І що вам хотілось зробити в такий момент?» 

Під час “Ранкового кола” дітям пояснили, що ж таке злість? Що це таке ж саме почуття, як смуток, страх, образа або радість. І всім нам доводиться сердитися, а іноді навіть дуже сильно. Але з роками людина вчиться розуміти, що її так розгнівало і висловлювати це, не ламаючи при цьому олівців, не б’ючи посуд і не махаючи кулаками. 

Завданням дітям була спроба зобразити злість та подивитися збоку, як саме вона виглядає. Були опрацьовані засоби роботи зі злістю. Надані поради “Що робити, якщо ти гніваєшся”. Проведений невеликий експеримент з використанням вправи “Видихуй бобер” або “Повітряна кулька”. Під час виконання творчого завдання діти стали справжніми творцями емоцій. Для цього їм знадобилися лише пластилін, олівці та шаблони-зображення.

Під час уроків мови та читання діти тренувалися висловлювати свої почуття. І не тільки такі негативні як злість. Адже правильно підібране слово — назва того, що саме дитина відчуває — дасть змогу визначитися, що «далі» робити з цим почуттям. Діти були поділені на команди та підбирали антоніми та синоніми до слова “злість”. Міркували, як перетворити злість на доброту. Під час  методу “Вільний мікрофон” поговорили про фольклор, про його жанри,  пригадали відомі прислів'я та приказки про злість, сердитість і дратівливість. 

А на кінець діти прослухали невеличку та цікаву притчу про те, чому не слід ображатися та злитися.