06 Січень 2023, 14:24

Інформація для керівника про сертифікацію

  1. Сертифікація педагогічного працівника відбувається на добровільних засадах виключно за його ініціативою (ст. 51 Закону України «Про освіту»)
  2. Право на проходження сертифікації мають педагогічні працівники, які працюють не менше двох років у закладах освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, та мають педагогічне навантаження (ч.4 ст. 49 Закону України «Про повну загальну середню освіту»)
  3. Педагогічний працівник має право на проходження сертифікації безоплатно один раз на три роки (ч. 5 ст. 49 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).
  4. Педагогічний працівник має право відмовитися за власним бажанням від участі у сертифікації у встановленому порядку (пп. 16, 32 Положення про сертифікацію педагогічних працівників)
  5. Педагогічні працівники, які отримали сертифікат отримують щомісячну доплату в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) пропорційно до обсягу педагогічного навантаження протягом строку дії сертифіката (крім педагогічних працівників, стосовно яких встановлено факт порушення академічної доброчесності) (ч. 6 ст. 49 Закону України «Про повну загальну середню освіту»)
  6. Успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником, а також є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та/або педагогічного звання (ч. 7 ст. 49 Закону України «Про повну загальну середню освіту»)
  7. Педагогічний працівник, який не отримав сертифіката, має право на повторне проходження сертифікації не раніше ніж через рік (ч. 5 ст. 49 Закону України «Про повну загальну середню освіту»)

Неуспішне проходження педагогічним працівником сертифікації не впливає на результати його чергової (позачергової) атестації, підтвердження наявної чи присвоєння наступної педагогічної категорії, продовження його роботи на відповідній посаді чи застосування до нього будь-яких заходів адміністративного впливу (п. 41 Положення про сертифікацію педагогічних працівників).